Wycieczka Berlin - parking i co zobaczyć.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikee28
    Classic
    • 2010
    • 24

...witam wszystkich....
    ... powróciłem do świata żywych....
    ... złamał mnie półpasiec oczny...
    ... było niebezpiecznie.....
    ... ale już jest oki...
    ... nie mogę się doczekać spotu...
    ... pzdr dla wszystkich...
  • golibroda
    Rider
    • 2009
    • 530

Witajcie,

Jako, że letnią porą będę obecny przy naszej zachodniej granicy chciałbym zabrać rodzinkę do Berlina.

I tutaj pojawia się problem. Gdzie zostawić samochód ?

Znalazłem jakieś strony z parkingami ale niewiele mi to mówi o aktualności miejsc, cenach i bezpieczeństwie.

Może ktoś zna z praktyki bezpieczny sposób na zostawienie samochodu od rana do wieczora. Może coś niedaleko centrum w okolicy metra. Wiem,że centrum to strefa ekologiczna i trzeba tam mieć jakieś winiety.

Proszę o praktyczną podpowiedź. Może wskazecie mi jakieś miejsca godne zobaczenia aby nie trzeba było zrobić dziesiątek kilometrów na nogach.

A może warto też wybrać się do Poczdamu i parku Sansusi (nie wiem jak to się pisze).
    Pozdrawiam
    Piotr

Komentarz

• tomil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1179

Dwa lata temu byłem u nie braci w Berlinowie (16 EUR mandatu zarwałem przez nieuwagę za parkowanie).
      Za pierwszym razem zaparkowałem na wielopoziomowym parkingu w centrum- ulicy nie podam bo nie pamiętam na tyłach alei klonów- głównej ulicy Berlina, skręciłem w lewo przy salonie Bentleya czy Bugatti- nie pamiętam, zostawiłem za sobą salon Ferrari :cry: . Ceny dosyć wysokie (kilka EUR za godzinę). Parking był niedaleko Bramy Bradnenburskiej.
      No i stąd należy zacząć wycieczkę. Później idąc w kierunku kolmny zwycięstwa, tuż za Bramą należy skręcić w prawo- do Bundestagu.
      Przeskakując przez park (patrząc w kierunku bramy), do kolumny zwycięstwa i w drodze powrotnej znów przez park(znów w prawo) do resztek muru berlińskiego.
      Później parkowałem pod centrum handlowym przy dworcu ZOO. Zostawiłem tam pojazd na ok 2 godziny (na posiłek) i nic się nie stało. Niedaleko jest zabytkowy ratusz, oraz wieża telewizyjna.
      Zwróć uwagę na znaki zakazu parkowania. Są mniejsze niż u nas a poza tym kierunki w których działają są na znaku (nie jak u nas strzałki pod znakami). Ja postawiłem w mniej niż połowie na zakazie i zarwałem- a przez nieuwagę, bo parkowałem po przeciwnej stronie drogi- akurat z tego miejsca wyjeżdżał samochód i się wcisnąłem.
      It doesn't matter what we're losing
      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Dzięki, może ktoś jeszcze ?
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• tomikt
          Rider
          • 2007
          • 391

witam!
          poważnie - to ja bym się tam nie martwił gdzie stawiam auto.
          w końcu to u nas kradną

a na poważnie - jeżeli nie masz umweltplakette to jak wjedziesz do centrum dostaniesz najpierw ostrzeżenie, jak cię drugi raz łapną - karę.

ja bym się w to nie bawił - mam tą plakietke ale co sięnajezdzilem po brelinie to moje. a u nas ona kosztuje ok 60 PLN - nie warto na raz.

ja bym zaczął od tego:
          U-Bahn, Tram, Bus, Fähre: Hier findest du das Streckennetz der BVG sowie alle Linienpläne – und kannst sie direkt downloaden.

to masz mapkę berlina - transportu. W zależności od tego skąd przyjedziesz - ja bym celował postawić auto koło której ze stacji i podjechał do centrum - potsdamer platz może.
          co do obejrzenia : wieża telewizyjna (NRDOWSKA) / unter den linden / checkpoint charlie (muzeum ucieczek) / brama brandenburska / wleźć na reichstag / dzielnica rządawa i posiedzieć nad szprewą / nowy dworzec / pomnik ofiar holokaustu / potsdamer platz (zakupy?) . wszystko co wypisalem w promieniu ok kilometra, ale trochę chaotycznie opisalem. zostanie ci jeszcze byle centrum berlina - dworzec zoo (tak ten od dzieci z ulicą ku'damm.

kolega wyżej (tomil) coś pomylił - bo dworzec zoo jest daleko do czerwonego ratusza i charakterystycznej wieży TV...

ja mam tam rodzine, wiec zdecydowanie lepiej znam berlin niż wawe
          a poczdam na twoim miejscu zostałbym sobie na następny raz.
          ech...
          TomikT

Komentarz

• golibroda
            Rider
            • 2009
            • 530

Do centrum nie chcę wieżdżać samochodem. Raczej chciałbym zostawić go bezpiecznie gdzieś dalej i podjechać metrem (jakie ceny ?). W zasadzie chodzi mi o sprawdzony kontretny adres bezpiecznego parkingu obok metra.

Dzięki za pozostałe informacje a Poczdam ma być oczywiście osobna wycieczką
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• tomil
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1179

Zamieszczone przez tomikt
              kolega wyżej (tomil) coś pomylił - bo dworzec zoo jest daleko do czerwonego ratusza i charakterystycznej wieży TV...
              Być może. Jaki dworzec jest obok?
              It doesn't matter what we're losing
              It only matters what we're going to find!

Komentarz

• tomikt
                Rider
                • 2007
                • 391

tomil, ,

nie mam pojecia

[ Dodano: Sro 02 Cze, 10 23:15 ]
                golibroda,

ceny karty dziennej - ty potrzebujesz AB:

ale niestety sprawdzonego punktu parkingowego nie jestem w stanie ci podać
                ech...
                TomikT

Komentarz

• golibroda
                  Rider
                  • 2009
                  • 530

OK, a te "normalne" Day pass A,AB.ABC,VBB czym się różnią ? To trasy, rodzaje metra ?

Pewnie powinienem wybrać zgodnie z mapką jakiś środek transportowy przy wschodnich obżeżach Berlina z parkingiem P+R. A te bilety to muszę przy pierwszym wejściu jakoś skasować ?

Sorki za głupie pytania ale u mnie metra nie wybudowali jeszcze :P

edit:
                  doszukałem się: strefy - na cały Berlin trzeba ABC za 6.5 euro.
                  Pozdrawiam
                  Piotr

Komentarz

• tomikt
                    Rider
                    • 2007
                    • 391

golibroda,

smiem twierdzic ze ab ci starczy
                    ta strefa C to już suburbia (np poczdam właśnie)

kurcze nie wiem jak to jest z tymi biletami - nie pamiętam
                    chyba kupujesz w automacie i potem kasujesz obok w kasowniku - musisz sprawdzić
                    a no i uzywaj w miescie S-bahn (kolejka miejska) i u-bahn (metro). w centrum obydwie są pod ziemią a na zadupiu obydwie mykają po poiwerzchni.

pzdr
                    ech...
                    TomikT

Komentarz

• Byku
                      Classic
                      • 2008
                      • 28

a gdzie mozna dostac naklejke tą zieloną na szybe? to całe EURO 4 czy jakos tak ?

Komentarz

• Thundi
                        L&K
                        • 2005
                        • 1157

Zamieszczone przez Byku
                        a gdzie mozna dostac naklejke tą zieloną na szybe? to całe EURO 4 czy jakos tak ?
                        strony pzm-travel (drogo i długo czekać trzeba około 2 tygodni), oddział pzm (drogo ale na odbiór na miejscu) bądź duże stacje benzynowe na terenie Niemiec (taniej ale trzeba się dogadać) ewentualnie poczta czy w wydziałach komunikacji (te w małych miastach też są).
                        O ortografie dba FF.
                        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• krz_p
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 164

Zamieszczone przez Byku
                          pierwszy lepszy serwis dowolnej marki, 5 EUR i po problemie
                          Golf V GTI

Komentarz

Pracuję...